2009-07-20 15:25:37• hírek • Impulzus.ro

Növelhetik a munkaidőt

Az EU változtatni akarja a munkatörvényt, melynek következtében 48 órás lenne egy munkahét.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy olyan munkahetünk lesz, mint a kommunista időkben, amikor a hétvége szombat délután kezdődött. Ezzel szemben a román társadalom már 20 éve megszokta a 40 órás munkahetet, ha többet kellett dolgoznia, akkor a túlórákért külön bérezést kapott. Az EU-s tervezet azt írja elő, hogy a munkáltatók semmilyen béremelés nélkül növelhetik nyolc órával a munkaprogramot. Egyes szakértők szerint az intézkedés által a többlet termelést lehetne elérni, ami egy krízismegelőzési terv is lehetne - írja az Impulzus.ro.

Az EU-s törekvésekkel szemben Románia még nincs felkészülve arra, hogy egy hasonló rendelkezést hozzon. A román munkatörvényt csakis akkor fogják megváltoztatni, miután a végrehajtószerv egyezséget köt a szakszervezetekkel és a munkáltatók szövetségével.

Egyelőre a szakszervezetek hallani sem akarnak a szombati munkáról. Marius Petcu, a CNSLR Fratia szakszervezet elnöke szerint az EU-s tervezet a munkaadók nyomásának az eredménye. Amennyiben Románia Kormánya is felzárkózna az EU-s törekvésekhez, komolyabb szakszervezeti megmozdulásokra lehet számítani. Ezzel szemben a munkaadók szövetsége örömmel fogadná az új törvényt, ugyanis a rendelet megengedné, hogy adott esetben szombatra is behívják az alkalmazottak anélkül, hogy ezért túlórát kellene fizetniük.

Jelen pillanatban az európai munkahét átlaga 41,8 órás, Romániában pedig 41,1 óra az átlagos munkahét időtartama. Néhány felmérés szerint hazánkban az alkalmazottak a nyolc órai munkaprogramból csupán négyet dolgoznak le hatékonyan. Egyelőre a Kormány halogatja a munkatörvény ilyen irányú változtatását, bár három év áll rendelkezésére, hogy alkalmazza az európai törvényt.


Visszatérhetnek a régi idők, amikor szombaton is dolgozni mentünk
Visszatérhetnek a régi idők, amikor szombaton is dolgozni mentünk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: